Over ons

In mijn eigen reparatie-atelier restaureren ik zowel antieke als moderne klokken en reviseren alle typen horloges. Voor de restauratie van uw klok wordt een reparatieplan met u doorgesproken, gevolgd door een offerte. Ook voor een professionele waterdichtheidstest na een batterijwissel of bij een reparatie van uw horloge is de juiste apparatuur en kennis aanwezig. 

HORLOGEREPARATIES:
Ik beschik over een eigen reparatie-atelier voor al uw reparaties aan horloges. In mijn atelier kunt u nagenoeg alle horloges ter reparatie aanbieden. Reparaties zoals een batterijwissel (incl. waterdichtheidstest), het vervangen van het glas van het horloge tot het volledig uit elkaar halen en onderzoeken van horloges kan door mij verricht worden.

HET HORLOGE
Het horloge zoals wij dat nu kennen begon oorspronkelijk als zak(vest)horloge, pas na de 20e eeuw nam het polshorloge toe in populariteit. De roep om een draagbaar uurwerk kwam vroeger voort uit de noodzaak om op zee ook de tijd te kunnen bijhouden. Dat uurwerk moest geen last hebben van de deining van de schepen, net als het polshorloge. In de 16e eeuw werd het eerste horloge met een veermechanisme gemaakt door de Duitser Peter Henlein.

Weetje: De waterdichtheidstest gebeurt niet door middel van water, dan zou het risico immers veel te groot zijn, maar met luchtdruk. De test is tweevoudig met onder en bovendruk. In een speciale kamer wordt eerst een vacuüm gecreëerd, via een constante meting via een sensor op het glas wordt er gekeken of er geen lucht uit de horlogekast kan ontsnappen.  De tweede meting is met overdruk met 3, 5 of 10bar en tijdens deze test wordt wederom de kastvervorming gecontroleerd. Valt de vervorming binnen de marge dan is de horlogekast waterdicht. Zodra een waterdicht horloge aangeboden wordt voor een revisie of batterijwissel wordt voordat de kast opengaat eerst al een test waterdichtheids test uitgevoerd. Na de reparatie of batterijwissel worden pakkingen vervangen of ingevet met speciaal vet en volgt wederom een waterdichtheids test.


KLOKREPARATIES:
Van Baal Juweliers/uurwerktechniek  beschikt over een uitgebreid atelier om allerlei reparaties aan klokken te verrichten. Alle reparaties aan klokken worden in mijn eigen atelier  gedaan. U kunt de klokken bij ons atelier zelf afgeven of gebruik maken van de reparatieservice aan huis. Voor de restauratie van uw klok wordt samen  een reparatieplan met u doorgesproken, gevolgd door een offerte.


DE KLOK
De klok is al sinds jaar en dag de manier om de tijd bij te houden. De eerste klokken hadden echter niet de vorm zoals wij deze nu kennen, maar waren rechthoekig en werkten door middel van de zon, zogenaamde “zonnewijzers”. Deze eerste ‘klokken’ gaven door de stand van de zon en de draaiing van de aarde aan in welk moment men zich Zonnewijzerbevond. Er werd doorgezocht naar een meer nauwkeurige manier om de tijd te meten. Hierbij moet men bijvoorbeeld denken aan de zandloper. Uiteindelijk werd door een Fransman genaamd Gerbert rond de 10e eeuw de eerste klok uitgevonden, deze klok werkte door middel van een mechanisch slingerwerk. Toen was dit een van de ingewikkeldste mechanische apparaten die men kon maken. Klokken gebaseerd op die eerste klok hangen nog in menig huiskamer. Deze klokken kunnen in ons atelier gerepareerd worden door onze klokkenmaker en zijn tevens bij ons te koop.