Over ons

In ons eigen reparatie-atelier restaureren wij zowel antieke als moderne klokken en reviseren alle typen horloges. Voor de restauratie van uw klok wordt een reparatieplan met u doorgesproken, gevolgd door een offerte. Ook voor een professionele waterdichtheidstest na een batterijwissel of bij een reparatie van uw horloge is de juiste apparatuur en kennis aanwezig. Onze goudsmid verzorgt al uw reparaties aan sieraden. Voor speciale goudsmidsopdrachten, zoals bijvoorbeeld het vermaken van trouwringen of het verwerken van as in een sieraad kunnen wij u prima advies geven. Na het horen van uw wensen verzorgen wij een ruwe schets en geven u vrijblijvend een offerte.

Ook zijn wij gecertificeerd taxateur voor sieraden, zilveren gebruiksartikelen van na 1952, horloges en klokken. Voor het maken van een taxatierapport ten behoeve van verzekering of voor successie bent u bij ons aan het juiste adres.

Bij aankoop van een kinderbestek of andere te graveren artikelen, wordt dit doorgaans direct gegraveerd, terwijl u wacht. 

HORLOGEREPARATIES:
Wij beschikken over een eigen reparatie-atelier voor al uw reparaties aan horloges. In ons atelier kunt u nagenoeg alle horloges ter reparatie aanbieden. Reparaties zoals een batterijwissel (incl. waterdichtheidstest), het vervangen van het glas van het horloge tot het volledig uit elkaar halen en onderzoeken van horloges kunnen door ons verricht worden.

HET HORLOGE
Het horloge zoals wij dat nu kennen begon oorspronkelijk als zak(vest)horloge, pas na de 20e eeuw nam het polshorloge toe in populariteit. De roep om een draagbaar uurwerk kwam vroeger voort uit de noodzaak om op zee ook de tijd te kunnen bijhouden. Dat uurwerk moest geen last hebben van de deining van de schepen, net als het polshorloge. In de 16e eeuw werd het eerste horloge met een veermechanisme gemaakt door de Duitser Peter Henlein.

Weetje: De waterdichtheidstest gebeurt niet door middel van water, dan zou het risico immers veel te groot zijn, maar met luchtdruk. De test is tweevoudig met onder en bovendruk. In een speciale kamer wordt eerst een vacuüm gecreëerd, via een constante meting via een sensor op het glas wordt er gekeken of er geen lucht uit de horlogekast kan ontsnappen.  De tweede meting is met overdruk met 3, 5 of 10bar en tijdens deze test wordt wederom de kastvervorming gecontroleerd. Valt de vervorming binnen de marge dan is de horlogekast waterdicht. Zodra een waterdicht horloge aangeboden wordt voor een revisie of batterijwissel wordt voordat de kast opengaat eerst al een test waterdichtheids test uitgevoerd. Na de reparatie of batterijwissel worden pakkingen vervangen of ingevet met speciaal vet en volgt wederom een waterdichtheids test.

GOUDSMIDSREPARATIES:
Bij Van Baal Juweliers Naarden beschikken wij over een eigen reparatie-atelier met goudsmid voor al uw reparaties aan sieraden. Tevens kunnen wij u van advies voorzien met betrekking tot speciale goudsmidsopdrachten. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het vermaken van trouwringen of het verwerken van as in een sieraad.

DE GOUDSMID
Het beroep goudsmid bestaat al heel lang, al vanaf het moment dat men brons Oude-beroepen-goudsmidmiddeleeuwen_2en metaal kon gieten en bewerken. De technieken, die goudsmeden tegenwoordig gebruiken, vinden nagenoeg allemaal hun oorsprong in de methoden van vroeger en zijn nauwelijks veranderd. De werktuigen zijn uiteraard wel vernieuwd. Het werk van een goudsmid blijft echter arbeidsintensief.

Weetje: in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zegt de naam goudsmid of zilversmid niets over de materialen waarmee de smid werkt, maar wel iets over het eindproduct dat de smid maakt. De goudsmid maakt sieraden en kunstvoorwerpen, de zilversmid gebruiksvoorwerpen (bijvoorbeeld kandelaars). Beide kunnen zowel met goud als zilver werken.

KLOKREPARATIES:
Van Baal Juweliers in Naarden beschikt over een uitgebreid atelier om allerlei reparaties aan klokken te verrichten. Alle reparaties aan klokken worden in ons eigen atelier door onze eigen klokkenmaker gedaan. U kunt de klokken bij ons atelier zelf afgeven of gebruik maken van de reparatieservice aan huis. Voor de restauratie van uw klok wordt samen met de klokkenmaker een reparatieplan met u doorgesproken, gevolgd door een offerte.

Naast het repareren van klokken verkopen wij ook klokken die volledig door ons zijn opgeknapt. Deze kunt u bezichtigen in de winkel.

DE KLOK
De klok is al sinds jaar en dag de manier om de tijd bij te houden. De eerste klokken hadden echter niet de vorm zoals wij deze nu kennen, maar waren rechthoekig en werkten door middel van de zon, zogenaamde “zonnewijzers”. Deze eerste ‘klokken’ gaven door de stand van de zon en de draaiing van de aarde aan in welk moment men zich Zonnewijzerbevond. Er werd doorgezocht naar een meer nauwkeurige manier om de tijd te meten. Hierbij moet men bijvoorbeeld denken aan de zandloper. Uiteindelijk werd door een Fransman genaamd Gerbert rond de 10e eeuw de eerste klok uitgevonden, deze klok werkte door middel van een mechanisch slingerwerk. Toen was dit een van de ingewikkeldste mechanische apparaten die men kon maken. Klokken gebaseerd op die eerste klok hangen nog in menig huiskamer. Deze klokken kunnen in ons atelier gerepareerd worden door onze klokkenmaker en zijn tevens bij ons te koop.